EITSPEA vaba 1: Kohapealne või pilv?

Tänapäeva IT maastikul seisavad ettevõtted sageli dilemma ees: kas võtta kasutusele pilve tarkvara või jääda kohapealsele infrastruktuurile. See küsimus on aktuaalne ka uutel startup-itel mis küll tihtipeale jäävad pilvelahenduste peale, kuid see varieerub sõltuvalt valdkonnast. Siinkohal vaatleme arendusele orienteeritud ettevõtte vaatevinklist otsust mõjutavaid tegureid kummalgi lähenemisel. 

Pilv

  • Muretu skaleeritavus - pilvelahendused on kergesti kohandatavad vastavalt kliendi vajadustele, mis tähendab, et ei pea tegelema lisa riistvara soetamise või klastrite ehitamisega.
  • Disaster recovery - on-ja off-site backup ei ole faktorid mille pärast peab muretsema.
  • Esmane kulu on väiksem - serveri riistvara on kallis ja pilve pakkumised skaleeruvad üldiselt vastavalt ressursside kasutusele.
  • Ligipääsetavus kõikjalt - pilvelahendused on kõikjalt kättesaadavad ilma lisa lahenduste paigaldamiseta (enda serveri võib ju õuest kättesaadavaks teha, aga kas see on mõistlik). Tavaliselt eeldab kõikjalt ligipääsetavus ikkagi lisa turva lahendusi mis on kulukad ja pilveteenuste pakkumistesse on see juba integreeritud.

Kohapealne

  • Otsene kontroll - infrastruktuuri haldus on ettevõtte enda kanda mis võib ettevõtte suuremaks paisumisel eeldada sellele pühendunud personali.
  • Üksikasjalik kontroll - kontroll kogu infrastruktuuri üksikasjade üle mis võimaldab optimeerida seal toimuvat ja rakendada turvameetmeid vastavalt reaalsele riskianalüüsile.
  • Hind - Kuigi algne investeering on suurem, võivad pikaajalised kulud olla madalamad, kuna puuduvad pidevad kuutasud ja teenustasud, mis kaasnevad pilveteenustega. Lisaks on võimalik süsteeme optimeerida täpselt vastavalt ettevõtte vajadustele ja kaob teenusepakkuja overhead kulu osas.
  • Andmeleke - Andmelekked on risk nii pilve- kui ka kohapealsete lahenduste puhul, kuid kohapealse infrastruktuuriga ettevõtted võivad tunda end turvalisemalt, kuna andmed asuvad füüsiliselt nende endi valduses ja ei ole sõltuvad välistest teenusepakkujatest.

Nagu näha siin ei ole üht õiget vastust, kuid tõenäoliselt on alustaval väikeettevõttel, eriti kui välised investorid puuduvad, mõistlikum kalduda pilvelahenduste poole. Kui ettevõttes on 1 devops tiim ja kasutusel on lai valik rakendusi, siis kas on majanduslikult otstarbekas kulutada ressurssi süsteemide ja neid haldava personali peale - tõenäoliselt mitte. Pilvelahendused võimaldavad ka ettevõttel keskenduda oma põhitegevusele.

Comments

Popular posts from this blog

EITSPEA 2: Kaks erinevat nähtust interneti varasemast ajaloost

EITSPEA 12: üks positiivne ja negatiivne näide kasutatavusest veebis

EITSPEA 3: Uus meedia...?