EITSPEA 2: Kaks erinevat nähtust interneti varasemast ajaloost

DNS

DNS ehk domeeninimede süsteem (ingl k Domain Name System) on olnud abivahendiks juba aastast 1983 kui lõuna kalifornias töötasid välja DNSi kontseptsiooni Paul Mockapetris koos Jon Posteliga. 

Saadud süsteem standardiseeris domeeninimede vastendamise IP aadressidega - kasu on sellest nimelt seda, et see võimaldab tarbijatel internetiavarustes seigelda ilma inimesele ebanaturaalsete numbrijadade meelde jätmiseta. Seda probleemi lahendas ka hosts.txt ja selle üle võrgu jagamine, kuid see ei olnud skaleeritav ja jätkusuutlik arvestades interneti kiiret kasvu.

DNS on olemuselt hierarhiline ja koosneb selgelt erineva taseme DNS serveritest kus kõik algab tippnimeserverilt mis omakorda viitab alamdomeeni nimeserveritele ja need omakorda järgmistele - dns arhitektuurist on osa recursive resolverid mis kasutaja eest kõik ip-d rekursiivselt lahendavad, kuid need ei kuulu otseselt ühelegi dns hierarhia tasemele.

DNS hierarhia

DNS muutis fundamentaalselt kuidas internet toimis, muutes selle kasutajasõbralikumaks ja skaleeritavamaks. See andis kahtlemata omakorda lükke kiiremale interneti levikule ja lahendus on kasutuses tänapäevani. DNS tõi kaasa ka uued ründevektorid (näiteks DNS spoofing), kuid see on teema omaette.

Gopher

DNS-i edust väga kaugele maha jäänud on hüpertekstisüsteem Gopher mis lasti välja 1991. Gopher oli alternatiiviks veebile ja jäi silma enda lihtsuses. Veeb, aga pakkus hüperlinke, piltide ja multimeedia lehtedele integreerimist. Need omadused muutsid veebi populaarseks nii kasutajate kui arendajate seas.

Gopheril oli sellegipoolest oma võlu. Gopher oli äärmiselt kiire, mis oli tolle aja riistvara heaks igati teretulnud - tegelikult kiirus ja lihtsus käivad siinkohal käsikäes. Kõik mida kasutaja nägi oli puhas tekst, kus kogu leiduv sisu oli ühtlaselt loetav ja kenasti sildistatud ja struktureeritud menüü mis muutis navigatsiooni imelihtsaks.

Gopheri suurimaks allakäigu põhjuseks tuuakse välja tihtipeale gopher serveri litsenseerimist... ajal kus tuli konkureerida tasuta, visuaalselt atraktiivsema ja featuuri rikkama veebiga.

Allikad:
  1. https://blog.bytebytego.com/p/a-crash-course-in-dns-domain-name
  2. https://www.internethalloffame.org/inductee/paul-mockapetris/
  3. https://hackaday.com/2021/09/28/gopher-the-competing-standard-to-www-in-the-90s-is-still-worth-checking-out/

Comments

Popular posts from this blog

EITSPEA 12: üks positiivne ja negatiivne näide kasutatavusest veebis

EITSPEA 3: Uus meedia...?