EITSPEA 10: 1999. aasta artikkel Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright

1999 artiklis "Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright" räägib autor Eben Moglen autoriõigusest ja vabast tarkvarast, andes oma hinnangu autoriõiguse olemuse probleemidest ja ennustuse kuhu võib litsentside maailm olla liikumas.

Juttu on ka faktoritest mis üldse toob inimesi selliselt koos töötama ja mis kasu on sellest tarkvara arengule suures pildis. Asjaolu mis tasub välja tuua - vaba tarkvara arengus on olnud võimalik kaasata suuremat osa arenduse kogukonnast kui ükski üksik kasumlike eesmärkidega ettevõte kunagi suudaks ja üldjuhul konsensus on, et vaba tarkvara on olnud piisavalt konkureeriv, et ka ärivara arengut stimuleerida.

Sellele vastuväiteid leida on keeruline.

Vaba tarkvara levik

Vaba tarkvara populaarsuse kasvu osas oli autori hinnang täpne. Tänasel päeval on vaba tarkvara laialdaselt levinud. Sellele viitavad selgelt näited nagu Linux server operatsioonisüsteemid, mida kohtab pea igas keskkonnas ja Linuxist kerkinud Android mis on osakaalu poolest üsna domineerival kohal mobiilseadmete operatsioonisüsteemide maailmas.

Autoriõigus

Autor ennustas, et vaba tarkvara saavutab ainsa jätkusuutliku lähenemisena selge ülekaalu ja lämmatab autoriõiguse eksistentsist. Olgugi, et vaba tarkvara mõju on olnud suur, see ennustus siiski päris tõene hetkel ei ole. Autoriõigus eksisteerib siiani olles kohanenud ajastuga. Autoriõigus on arenenud paindlikumaks ja on tekkinud uued litsentsimudelid nagu näiteks CreativeCommons, mille olemus on mõjutatud vaba tarkvara põhimõtetetest.

Kokkuvõttes

Hetkel jäid mainimata tarkvaraarenduse välised valdkonnad mis Moglen'i artiklis olid välja toodud, kuid suures pildis on Moglen'i prognoosid suures osas paika pidanud ja vabavara mõju on olnud ilmne. Ehkki autoriõiguse süsteem pole kaotanud oma olulisust ega kadunud, on see evolutsioneerunud ja võtnud omaks vaba tarkvara põhimõtteid.


Allikad:
https://firstmonday.org/ojs/index.php/fm/article/view/684/594

Comments

Popular posts from this blog

EITSPEA 2: Kaks erinevat nähtust interneti varasemast ajaloost

EITSPEA 12: üks positiivne ja negatiivne näide kasutatavusest veebis

EITSPEA 3: Uus meedia...?