EITSPEA 14: Lunavara

Ransomware, tuntud ka kui lunavara, on üks kõige kahjulikemaid küberturbeohte, mis seab ohtu organisatsioonide andmed üle kogu maailma. Sellise rünnaku puhul krüpteeritakse ohvri andmed ning nõutakse nende vabastamise eest lunaraha, tavaliselt krüptovaluutas. Lunavara on aastate jooksul muutunud üha keerukamaks ja potentsiaalselt laastavamaks, nagu näitas 2017. aasta WannaCry rünnak, mille hinnanguline kahju ulatus miljardite dollariteni. Ransomware’i tõrjeks on võimalik kasutada mitmeid meetmeid, mida vaatleme allpool, lähtudes Kevin Mitnicki väljatöötatud kolme komponendi valemist: tehnoloogia, koolitus ja reeglid.

Tehnoloogia

  • Advanced Threat Detection (ATD): Osa sellistest süsteemidest on lunavara signatuuride ja ebatavaliste käitumismustrite tuvastamine mis annab koheselt teada infoturbe personalile või isoleerides nakatunud olemid iseseisvalt.
  • Võrgu segmenteerimine: Efektiivne võrgu segmenteerimine piirab juurdepääsu erinevate võrgu osade vahel, raskendades lunavara levikut ja seeläbi vähendades ründepinda.
  • Varundus: Ründe mõju on oluliselt vähendatud kui andmed on kiiresti taastatavad.
  • Lõppseadmeturve: Pahavaratõrje tarkvara mis on uuendatud võib tihtipeale suuta ise ründe tuvastada ja selle likvideerida.

Koolitus

  • Turbe koolitused: Organisatsioonidel on soovitatav korrapäraselt korraldada turvakoolitusi, et tõsta teadlikkust lunavara ja muude ohtude suhtes. Koolitused peaksid sisaldama praktilisi näiteid ja õpetama, kuidas ära tunda kahtlaseid e-kirju ja manuseid.
  • Õppused: Näiteks õngitsusmeilide saatmine suvalistel ajahetkedel - seejuures õngitsusmeilid mis on võimalikult raskesti tuvastatavad  ja olles samal ajal realistlikud, panevad lõppkasutajad vähemalt mingiks perioodiks põhjalikumalt jälgima millele nad klikivad.
  • Intsidentidele reageerimise õppused: Teisalt võib olla vajalik ka õppus intsidentide käsitlemise asjaosalistele kus mängitakse läbi mänguliselt reaalsed stsenaariumid - seda võib kombineerida lõppkasutajatele suunatud õppusega kuid alati seda ei tehta.

Reeglid

  • Principle of least privilege (PoLP): Kui lunavara käivitaval kasutajal ei ole õigust juurdepääsuks olulistele serveritele, siis ei saa ka lunavara neid mõjutada.
  • Kriisiplaan: Organisatsioonil peab olema selge kava, mis kirjeldab täpselt, milliseid samme tuleb astuda rünnaku korral, alustades süsteemi isoleerimisest ja lõpetades andmete taastamise ning dokumenteerimisega.
  • Turbepoliitika ajakohasuse tagamine: Kübermaailm muutub pidevalt ja selleks, et püsida kursis viimaste ohtudega, on oluline regulaarselt uuendada turvapoliitikat ja -protseduure.

Comments

Popular posts from this blog

EITSPEA 2: Kaks erinevat nähtust interneti varasemast ajaloost

EITSPEA 12: üks positiivne ja negatiivne näide kasutatavusest veebis

EITSPEA 3: Uus meedia...?