EITSPEA 15: Tehnoloogia eetilisus

Tehnoloogia võib olla olemuselt neutraalne ja see kuidas inimene seda ise otsustab kasutada seab selle eetiliseks või ebaeetiliseks, kuid kas mõni tehnoloogia on juba (a priori) eetiline või ebaeetiline?

Meditsiini tehnoloogiad

Tehnoloogiad, mis on loodud tervise parandamiseks või puuetega inimeste elukvaliteedi tõstmiseks, nagu jäseme proteesid ja kuuldeaparaadid, näitavad, kuidas disain ja eesmärk võivad määratleda tehnoloogia eetiliseks. Need vahendid edendavad otseselt indiviidide heaolu kui neid eesmärgipäraselt rakendatakse.

Keskkonnasäästlikud tehnoloogiad

Samuti võib tehnoloogiaid, mis on suunatud keskkonna kaitsmisele ja säästmisele, pidada a priori eetilisteks. Näiteks päikeseenergia tehnoloogiad, mis toodavad puhast energiat on loodud selleks, et edendada jätkusuutlikust, vähendades seeläbi negatiivset mõju keskkonnale meie ümber.

Relvastus

Mistahes relvade, külmrelvadest tuumarelvadeni, olemuslik eesmärk on hävitada ja tappa. Need on disainitud spetsiifiliselt selleks ja sellisena võib neid pidada juba eos ebaeetilisteks. Relvade väljatöötamine ja levitamine on tihedalt seotud agressiooni, konflikti ja kahju tekitamise küsimustega, mis viitab nende põhiolemusele kui vägivalda soodustavatele tehnoloogiatele. Relvade eetika tuleb küsimuse alla veel eriti kui võtta arvesse autonoomne relvastus, ehkki tänasel päeval veel reaalses lahingus selliseid vahendeid kasutusele võetud ei ole.

Kokkuvõttes

Kuigi tehnoloogia a priori eetilisust on võimalik kindlaks määrata, ei garanteeri see, et tehnoloogiat alati eetiliselt kasutatakse. Lõppkokkuvõttes määravad tehnoloogia eetilisuse kasutusviis ja kontekst. Seetõttu on oluline jälgida mitte ainult tehnoloogia loomise eesmärke, vaid ka selle rakendamise viise ja tingimusi.


Allikad

https://connect.comptia.org/blog/ethical-issues-in-technology

Comments

Popular posts from this blog

EITSPEA 2: Kaks erinevat nähtust interneti varasemast ajaloost

EITSPEA 12: üks positiivne ja negatiivne näide kasutatavusest veebis

EITSPEA 3: Uus meedia...?